mohamed_abdelhamid

Mohamed Abdel-Hamid Hassan Sorour

استاذ - رئيس قسم علوم الاغذية والتغذية

كلية الزراعة

العنوان: 9 شارع تقسيم الطرابيشى - فريال-اسيوط

1

إعجاب

بسم الله الرحمن الرحيم "وعلمك مالم تكن تعلم وكان فضل الله عليك عظيما" صدق الله العظيم 

مرحبا بكم فى موفع الاستاذ الدكتور/محمد عبد الحميد سرور - استاذ ورئيس قسم علوم الاغذية والتغذية بكلية الزراعة جامعة سوهاج

أهم الاهتمامات العلمية

دراسات على تقليل وخفض المحتويات السامة بالاغذية - دراسات على خفض محتوى حمض الفيتيك فى الخبز المصرى -الدور الذى يقوم به حامض الفيتيك كمضاد للاكسدة فى الاغذية ودوره فى تقليل الاصاية بالسرطان - دور حمض الفيتيك والمركبات الفينولية كمضاد للتغذية والدور الوظيف لها كمضاد للاكسدة - محاولة انتاج اغذية وظيفية جديدة للاطفال منخفضة فى محتواها من مضادات التغذية 

- تم نشر مايزيد على 35 بحث علمى فى مجلات علمية متخصصة محلية ودولية ومؤتمرات علمية محلية ودولية فى هذه المجالات


2018-10-13 17:10:45
مواعيد المحاضرات للمجموعات الدراسية للمستوى الثانى
* محاضرة الكيمياء الحيوية التمثيلية لبرنامج علوم وتكنولوجيا الاغذية المستوى الثالثوالبرامج الأخرى يوم الأحد الساعة التاسعة صباحا يندرج القسم * محاضرة كيمياء البروتينات والانزيمات لبرنامج علوم الأغذية المستوى الرابع والتكنولوجيا الحيوية المستوى الثانى يوم الأربعاء الساعة 11 صباحا * بمشيئة الله تعالى سوف يتم عقد امتحانت اعمال السنة لمفررات الطيمياء الحيوبة التمثيلية يوم الاحد الموافق 14/4 ومقرر كيمياء لالبروتينات والانزيمات ... إقراء المزيد

2018-10-13 10:46:54 | الكلمات المفتاحية Phytase activity Phytic acid, ,
Enzymatic degradation of phytic acid in low-calore bread with different sources of phytases
The present investigation was carried out to study the possibility of utilization of high phytase activity extracted from different plant sources to degradation of phytic acid in low calore (diabetic bread) bread contained high levels of phytates. The reduction of phytate by using the ordinary water without adding phytase extract (control) in dough mixing then, fermented to 45 min., was ... إقراء المزيد

2018-10-13 14:23:42 | الكلمات المفتاحية
Polyphenols, Tannins and Phytate Contents in Some Egyptian Legumes as Affected by Soaking and Germination Processes
Nutritional value of pulses is a widely accepted but the presence of anti nutritional factors in its composition imposes a restriction in its consumption. Soaking and germination process on the removal or reducing of (total phenolic, tannins and phytic acid) of commonly consumed legumes in Egypt were studied. Four legumes namely faba bean (Vicia Faba ) Giza 843, chickpea (Cicer ... إقراء المزيد

2018-10-13 12:20:41 | الكلمات المفتاحية Fruit and vegetable by-product, flavonoids, total phenols, natural antioxidants, ,
BIOACTIVE COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF FRUIT AND VEGETABLES BY-PRODUCTS
Fruits and vegetables play important and vital roles in human’s life by its essential and significant amounts of nutrients and vital components which distributed in whole fruit but concentrated in peels, seeds and kernels, known as "by-products". In this study 13 samples of fruit and vegetable by-products were investigated "orange, mandarin peels and seeds, pomegranate peels, mango peels and kernels, ... إقراء المزيد

2018-10-13 12:12:03 | الكلمات المفتاحية
The Use Of Phytate-Degrading Enzyme Extracted From Germinated Legumes In Food Processing
The aim of this study was an attempt to use phytase enzyme extracted from plant sources such as germinated legumes to reduce phytic acid content in faba bean, lentil, pea, chickpea and kidney bean during soaking and germination processes. Legume seeds are a good source of phosphorus compounds. Phytic acid contents in raw legume seeds such as faba bean, lentil, ... إقراء المزيد

2018-10-13 11:08:13 | الكلمات المفتاحية Tannin, phytic acid , Phenolic compounds, Processing, Processing Phenolic compounds, ,
Changes of Total Phenolics, Tannins, Phytate and Antioxidant Activity of Two Sorghum Cultivars as Affected by Processing
Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench ) is a rich source of bioactive compounds such as polyphenols, tannins, and phytate. Polyphenols have been recognized as the most abundant source of anti-oxidants in our diet. The quantity and quality of polyphenols, tannins and phytate in foods are affected by processing due to their highly reactive nature, which may affect their anti-oxidant activity ... إقراء المزيد

مشابهات الجلوكوز الفراغية ومواضيع اخرى
* كيفية التدريب على كتابة المز الكيميائى للجلوكوز المشابهات الفراغية له * التدريب على كتابة التفاعلات الكيميائية الحيوية فى عملية التمثيل الغذائى للمركبات الحيوية التالية: * الكربوهيدرات * الليبيدات * البروتينات إقراء المزيد