رسالة ماجستير

تأثير استخدام المدخل الجمالي في تدريس التاريخ لتنمية أبعاد التذوق وبعض القيم لدى تلاميذ الحلقة الثانية من التعليم الأساسي

إعداد

الباحثة/ نوران سعيد محمد مهني 

مصر - جامعة عين شمس 

كلية التربية - قسم المناهج وطرق التدريس

 تخصص مناهج وطرق تدريس التاريخ 

1440هـ - 2018م

تفضلوا المستخلص في المرفقات

وبالتوفيق

مستخلص الرسالة:

عنوان الرسالة: تأثير استخدام المدخل الجمالى فى تدريس التاريخ لتنمية أبعاد التذوق وبعض     القيم لدى تلاميذ الحلقة الثانية من التعليم الأساسى

الباحثة: نوران سعيد محمد مهنى

التخصص: منـاهـج وطــرق تـدريــس . تـاريـخ

جهة البحث: كليــــة الــتربيـــة . جــامــعــة عـــين شــمــس

هدف البحث إلى: تعرف تأثير استخدام المدخل الجمالى فى تدريس التاريخ على تنمية
أبعاد التذوق وبعض القيم الجمالية لدى تلاميذ الحلقة الثانية من التعليم الأساسى, ولتحقيق ذلك
تم إختيار وحدة من وحدات منهج التاريخ للصف الأول الإعدادى وإعادة صياغتها فى
ضوء المدخل الجمالى متضمنة أبعاد التذوق وبعض القيم الجمالية, وتم إعداد كتيب التلميذ
ومرجع الوحدة الخاص بتلك الوحدة, واستراتيجيات التدريس المستخدمة فى تدريس التاريخ,
ثم إعداد أدوات البحث والتى تتمثل فى:(مقياس أبعاد التذوق . مقياس القيم الجمالية) وتطبيقهما قبليا وبعديا على تلاميذ مجموعتى البحث(الضابطة والتجريبية).

وتوصل البحث إلى:

وجود فرق دال إحصائيًا بين متوسطى درجات التلاميذ فى نتائج التطبيق البعدى لصالح المجموعة التجريبية عند مستوي دلالة (α 0.05), وكذلك وجود فرق دال إحصائيًا بين متوسطى درجات التلاميذ مجموعة البحث فى مقياسى أبعاد التذوق والقيم الجمالية لصالح التطبيق البعدي عند مستوي دلالة (α 0.05), مما يثبت التأثير الفاعل للمدخل الجمالى فى تنمية أبعاد التذوق والقيم الجمالية لدى تلاميذ الحلقة الثانية من التعليم الأساسى.

ويوصى البحث: بأهمية استخدام المدخل الجمالى فى تدريس التاريخ لتفعيل الجانب الوجدانى والانفعالى وضرورة تنمية أبعاد التذوق والقيم الجمالية لدى تلاميذ الحلقة الثانية من التعليم الأساسى وفى مراحل التعليم المختلفة.

الكلمات المفتاحية: منهج التاريخ . المدخل الجمالى . أبعاد التذوق . القيم الجمالية

 

Abstract

Research title: "The Effect of Using the Esthetic Approach in Teaching History in Developing the Taste Dimensions and Some Values for Students in the Second Phase of the Basic Education"

Researcher: Noran Said Mohamed Mehany

Specialization: Syllabuses, and methodology.  History

Research Authority: Faculty of Education. Ain-Shams University

  The research aimed at identifying the effect of the use of aesthetic approach in the teaching of history on the development of the taste and some aesthetic values ​​in the students of the second cycle of basic education. To achieve this, a unit of the history curriculum was selected for the first grade and reformulated in the light of aesthetic approach , and the preparation of the research tools, which are: (Scale of the dimensions of taste, scale of aesthetic values) and their application before and after the students of the two groups of research (control and experimental).

 The research reached:

There were statistically significant differences between the mean scores of students in the results of the post application in favor of the experimental group at the level of significance (α ≤ 0.05), as well as the existence of statistically significant differences between the average scores of the students of the research sample in the dimensions of  taste and aesthetic values ​​in favor of the post application at the level of significance (α ≤ 0.05) which proves the effective effect of the aesthetic inputs in the development of the taste dimensions and some aesthetic values ​​among the pupils of the second stage of the basic education.

   The study recommends the importance of using aesthetic approach in the teaching of history to activate the emotional side and the need to develop the dimensions of taste and aesthetic values ​​in the students of the second stage of basic education and in the different stages of education.

Keywords: History curriculum. The aesthetic approach. Taste dimensions. Aesthetic value