Land application is the only currently availabletechnique for sewage wastewater disposal along the NileValley in Upper Egypt. Wastewater disposal projects havebeen established in the lowland desert zone extendingbetween the cultivated floodplain and the Eocene Limestoneplateau. The plan is to use the treated wastewater inirrigating woody farmlands. Some wastewater disposal sitesare already operating, and several others will be establishedin the near future. The proposed wastewater disposal sitesare located in a sensitive desert zone that is extremelynarrow and situated very close to vital resources includingthe cultivated floodplain, reclaimed lands, residential areas,and surface water resources. In addition, the subsurfacesediments of this zone (Pleistocene sand–gravel succession)constitute a significant part of the Quaternary aquifer of thevalley. The objective of this study is to characterize andinvestigate the wastewater disposal sites and assess theirprobable environmental hazards. The study showed that theavailable lands are insufficient to accommodate the projectedquantities of wastewater. At the currently operatingsites, excess raw wastewater is accumulating on the groundsurface forming large uncontrolled ponds. Such wastewaterponds represent a potential environmental hazard and mightcause disastrous health effects, where chemical and bacteriologicalpollution of soil, crops and water resources mayoccur.

 

الدراسة الجيوتقنية لمواقع التخلص من مياه الصرف الصحي واستخدام خرائط استخدامات الاراضي الناتجة من نظم المعلومات الجغرافية لتقييم المخاطر البيئية - سوهاج - صعيد مصر

تطبيق الأرض هو الأسلوب الوحيد المتاح حاليا للتخلص من مياه الصرف الصحي على طول وادي النيل في صعيد مصر. أنشئت مشاريع التخلص من مياه الصرف الصحي في الأراضي الصحراوية المنخفضة في المنطقة الممتدة بين السهل الفيضي المزروع وهضبة الحجر الجيري الايوسيني . الخطة مبنية على استخدام المياه المعالجة في ري المزارع الخشبية . بعض مواقع التخلص من مياه الصرف الصحي تعمل بالفعل حاليا ، وعدد آخر سينشأ في المستقبل القريب . المواقع المقترحه للتخلص من مياه الصرف الصحي توجد في نطاق صحراوي حساس والذي يتميز بانة ضيق للغاية وتقع هذه المواقع على مسافة قريبة جدا من الموارد الحيوية بما فيها السهل الفيضي المزروع ، والاراضي المستصلحة والمناطق السكنية وموارد المياه السطحية . بالإضافة إلى ذلك ، الرواسب التحت سطحية لهذه المنطقة (تتابعات الرمال والحصى التابعة للبليستوسين) تشكل جزءا كبيرا من خزان المياه الجوفية الموجود في الوادي وهي تابع للرباعي . الهدف من هذه الدراسة هو وصف ودراسة مواقع التخلص من مياه الصرف الصحي وتقييم المخاطر البيئية المحتملة . أظهرت الدراسة أن الأراضي المتوفرة غير كافية لاستيعاب الكميات المتوقعة من مياه الصرف الصحي . في المواقع التي تعمل حاليا ، هناك فائض من مياه الصرف الصحي الخام تتراكم على سطح الأرض تشكيل برك غير محكومة . مثل هذه البرك من مياه الصرف الصحي تمثل خطورة على البيئة ومن المحتمل انها تتسبب في آثار صحية وخيمة ، حيث قد يحدث تلوث كيميائي وبكتيري للتربة والمحاصيل والموارد المائية .