رسالة ماجستير

كلية التربية جامعة سوهاج

1442هـ - 2021 م

المستخلص:

هدفت الدراسة الحالية إلى التعرف على علاقة العوامل الكبرى للشخصية باستراتيجيات مواجهة الضغوط، بالإضافة إلى الكشف عن مدى إمكانية التنبؤ بدرجة استراتيجيات مواجهة الضغوط من خلال العوامل الكبرى للشخصية لدى طلاب الدراسات العليا و معرفة أكثر عوامل الشخصية انتشاراً ، ولتحقيق هذه الأهداف قامت الباحثة بإعداد مقياسي العوامل الكبرى للشخصية، واستراتيجيات مواجهة الضغوط، وتطبيقهما على عينة قوامها(250) من طلاب الدراسات العليا، وتوصلت الدراسة إلى النتائج التالية:وجود علاقة ارتباطية موجبة دالة إحصائياً بين العوامل الكبرى للشخصية واستراتيجيات مواجهة الضغوط، وأمكن التنبؤ بدرجة استراتيجيات مواجهة الضغوط من خلال العوامل الكبرى للشخصية .

الكلمات المفتاحية :العوامل الكبرى للشخصية ، استراتيجيات مواجهة الضغوط، طلاب الدراسات العليا.

Abstract:

The current study aimed to recognize the relationship of The Major Factors of Personality with Coping Stress Strategies, as well as exploring the probability of predicting the degree of The Major Factors of Personality through Coping Stress Strategies among Post-Graduate students and knowing The Major Factor of Personality that is more spread out .To achieve these goals, the researcher prepared two scales The Major Factors of Personality,and Coping Stress Strategies applied them on asample consisting of (250)students at Post-Graduate. The study achieved the following results:There is a positive statistically significant correlation between The Major Factors of Personality and Coping Stress Strategies. The degree of Coping Stress Strategies can be predicted through some of The Major Factors of Personality.

Key words : The Major Factors of Personality , Coping Stress Strategies, Post Graduate students.